fredag 30 oktober 2009

En plats, tusen möjligheter

BUA har besökt en speciell plats, en plats där ett hårt arbete utförs varje dag av erfarna människor och motiverade patienter. BUA har besökt Rehabiliteringscentrumet Orup som ligger i Höör. Orup är för många en vändpunkt när människor på något sätt befinner sig i en svår situation där livet dramatiskt har förändrats efter en skada eller sjukdom. I detta gigantiska vita slott arbetar personal dagligen tillsammans med den drabbade för att på bästa sätt få patienten tillbaka till ett så normalt liv som möjligt. De människor som kommer till Orup för att genomgå rehabilitering är bland annat människor som råkat ut för traumatiska olyckor som bil-, motor- eller ridolyckor. Även människor som drabbats av stroke eller polio kommer till Orup. Dessa människor har efter skada eller sjukdom på något sätt förlorat sin funktionsförmåga och behöver därför rehabiliteras, det vill säga återskapa sin funktionsförmåga på bästa sätt.

BUA får träffa Monika som har arbetat på Orup sedan år 1989. Hon är en utbildad arbetsterapeut och arbetar oftast med strokepatienterna som kommer till Orup. Orup har tre patientavdelningar (cirka 36 platser), bland annat en avdelning för just strokepatienter och en för människor med ryggmärgsskador. Monika berättar bland annat att en rehabiliteringsperiod kan sträcka sig från några veckor, till flera månader. Åldrarna varierar stort bland patienterna men Monika berättar att åldersgränsen brukar ligga på 18 år, men det händer vid enstaka fall att Orup även får patienter som är yngre. Orup har förutom den fina naturen, bland annat ett gym där sjukgymnasterna arbetar med patientens fysiska funktionsförmåga. Det finns även ”pysselrum” där patienterna kan pyssla och arbeta upp sin arbetsförmåga. För fingerfärdiga patienter finns det även en snickarbod. Orup har också en varm badbassäng (34 grader) och stor sporthall där olika aktiviteter äger rum, som att till exempel lära sig att köra rullstol.


Rehabiliteringens syfte är att träna upp patienterna så att deras liv kan bli så likt det var innan skadan eller sjukdomen inträffade. När en patient anländer till Orup får denna träffa på sitt så kallade, rehabiliteringsteam. Ett team kan bestå av olika yrkesgrupper som läkare, sjuksköterska, arbetsterapeut, sjukgymnast, kurator eller logoped. Detta team ska tillsammans med patienten göra upp en rehabiliteringsplan där olika mål med rehabiliteringen sätts upp och dessa mål blir grunden för hela rehabiliteringen. Det är delmål och slutmål som sätts upp. Då det rör sig om både psykiska, fysiska och sociala faktorer som förändrats i livet för en patient som drabbats av skada eller sjukdom så blir varje mål unikt, det vill säga individuellt för varje enskild person som kommer till Orup. Patienterna som kommer till Orup har oftast fått hela sitt liv upp- och nervänt. För att enkelt förklara detta kan man se patientens liv som ett pussel. Detta livspussel har på något sätt gått sönder efter skada eller sjukdom. Målet med rehabiliteringen kan därför vara att bygga ihop detta pussel igen, där man sakta och säkert tar en bit i taget under rehabiliteringen. Varje pusselbit står för något i patientens liv, till exempel att en bit kan vara arbete, familj eller patientens känslor. En del pusselbitar blir kanske aldrig desamma igen men rehabiliteringen kan då hjälpa patienten att se nya vägar i livet.

När patientens rehabilitering anses färdig skrivs patienten ut från Orup och förhoppningsvis är patienten så gott som det går tillbaka till det liv han eller hon hade före sin skada eller sjukdom. Patienten får efter sin rehabiliteringsperiod göra en så kallad uppföljning, då kommer patienten tillbaka till Orup. Denna uppföljning kan till en början ske en gång om året, för att sedan komma att bli vart femte år men detta är något som är väldigt olika och därför också individuellt. Vid uppföljningen träffar patienten igen hela sitt team för att gå igenom vad som hänt sedan sist och om det krävs ytterligare insatser från Orup. Visar det sig att patienten kanske behöver komma tillbaka till Orup för att ytterligare träna upp sig, kan denne bo på Orups fina Hotell som ligger granne med patientavdelningarna.


Efter ett besök på Orup förstår man att vi människor kan när som helst drabbas av skada eller sjukdom. När detta sker kan vi inte veta, det bara händer. Men det fina med människan i sådana lägen är att hon mot alla odds kan resa sig upp igen och bekämpa det hon råkat ut för. Men man behöver stöd, en hjälpande hand. Och Orup är utan tvekan en sådan hjälpande hand. En plats som Orup visar för människan att det som tyckts vara omöjligt, lätt kan bli möjligt.

BUA tackar Monika och övriga på Orup för att vi fick komma och besöka er!
Skribent: Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Var på tiden att du lämna ett spår efter dig, tack, ifrån BUA :)