söndag 4 oktober 2009

.Oktobers Förebild.

Oktobermånad är här. Hösten har kommit. Det somriga gröna har sakta övergått till naturbrunt. Löven sitter inte längre på våra träd. Nä, löven har släppt taget om trädets gren och dansar nu istället vilt på marken. Iki Gonzalez Magnusson är för oss ett vilt frisläppt löv. Iki har något gemensamt med dem dansande löven. Vad det är kan vi inte riktigt sätta ord på. Men visst är det så att inget löv är det andra sig likt, men trots detta så dansar alla tillsammans. Oavsett hur lövet ser ut, oavsett hur långt det har utvecklats i livet, oavsett om det är litet eller stort. Oavsett vad.

Första gången vi möte Iki häpnade hon oss alla på dansgolvet då hon dansade streetdance i rullstol utan några som helst konstigheter. Vi frågade oss själva, streetdance i stol? Går det?
Självklart gick det. Varför skulle det inte? Iki blir ett med rullstolen och hon dansar lika vilt och fritt som ett höstlöv. Man skulle nästan kunna tro att hon har höstvinden runt omkring sig när hon dansar. Det är alltså inte så konstigt att Iki Gonzalez Magnusson blir BUA: s förebild för Oktobermånad.

Heter: Iki
Ålder: 26
Bor: I härliga götet, Göteborg
Yrke: Projektledare, dansare, klubbarrangör och Dj.


Iki berättar att hon arbetar som projektledare inom ett projekt som heter Utopia. Utopia är ett kulturcentrum i Göteborg. Utopia står för respekt och för en utopi om att ordna en plats som riktar sig till ALLA. Oavsett vad. En plats som ska fungera lika bra för mig som för dig. Det kan röra sig om att det ska finnas en entré tillgänglig för alla istället för att låta männsikor med rullstolar gå bakvägen för att kunna delta i någon aktivitet. Iki har arbetat inom Utopia sedan tidigt 2008 och detta är ett treårigt projekt. Människorna Iki möter i sitt arbete är allt från högt uppsatta politiker till unga konstnärer i kranskommunerna i Göteborg. För Iki är det självfallet att brinna för ett projekt som Utopia, - Jag tycker att det är en självklarhet, vem vill leva i fack?, säger Iki.

Att se Iki dansa steetdance är en stund man inte vill missa. Hiphop har alltid betytt väldigt mycket för Iki och hon har därför utvecklat streetdancen mer ingående i, till exempel rullstol. Iki har själv ingen funktionsnedsättning. Iki är utan tvekan en förebild för oss på BUA då hon arbetar hårt för att skapa en plats där ALLA har lika villkor. Så vi ställer frågan om hon anser att det är viktigt att ha en förebild och om hon själv har någon sådan, - Ja självklart är det viktigt. Ibland som ung kan man vara osäker på sig själv och sina mål och då kan en förebild hjälpa en. Själv har jag många, många, många. Till exempel; Nina Simone, Michael Jackson, Claire Cunningham och Stevie Wonder.

Iki hoppas också att hon själv kan vara en förebild för barn och unga med funktionsnedsättning. Iki säger, - Mitt mål är att kunna inspirera barn och unga till att inse att vi bara begränsar oss själva. Gör det du vill och tror på och håll alltid huvudet högt. Med eller utan funktionsskillnad!

Iki Gonzalez Magnusson är ett namn att minnas. Varför? Jo, hon är en människa i världen som försöker skapa något som passar alla. Alla ska kunna trivas tillsammans och känna sig trygga tillsammans på en plats, oavsett vad. Oavsett om du är ett litet, stort eller begränsat löv som har det svårt att ta sig fram i världen. Världen behöver fler förebilder som Iki!

Kolla in Iki mer på hennes blogg: http://www.ikiutopia.blogg.se/
Eller gå in och läs på Utopias hemsida: www.kulturungdom.se/utopia

BUA tackar Iki som tog sig tid att svara på vår lilla intervju! Tack!

Intervjuare: Madde och Meg
Skribent: Madde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Var på tiden att du lämna ett spår efter dig, tack, ifrån BUA :)