måndag 8 februari 2010

Tillgänglighetsgruppen Malmö

Det finns en grupp som är mästare på tillgänglighet, dom kallar sig Tillgänglighetsgruppen. Detta är en grupp inom Malmö kommun där fyra ideella handikappsföreningar tillsammans kämpar för ett mer tillgängligare Malmö. Tillgänglighetsgruppen gör observationer genom att besöka platser och därigenom titta på hur tillgängligheten egentligen ter sig. BUA har nu gått med i denna grupp för att tillsammans kämpa för ett mer tillgängligare Malmö!

Tillgänglighetsgruppen har gjort ett besök på Center Syd i Löddeköpinge. Observera att BUA inte var med på detta besök men vi har fått följande uppgifter från våra kära kollegor om hur tillgängligheten ter sig på det kända shoppingcentret Center Syd:

- Bra ledstråk
- Gott om p-ptaser för rörelsehindrade. Många som inte respekterar dessa.
- Handikapptoaletterna uppfyller nästan kraven. Draghandtag på insidan av dörren saknas. Toarullar på båda sidor av armstöden saknas. Tvättställ ska flyttas fram 20 cm.
- Många glaspartier vid samtliga butiker ska ha markeringar så man undviker att gå rakt in i dem.
- Bra sittmöbler som är lätt att hålla rena (för allergiker).
- Uttagsautomat i åtkomlig höjd.
- Utmärkt tillgänglig foodcourt.
- Bra belysning och bra akustik ute i gångarna.
- Inget som speglar sig i golvbeläggningen vilket underlättar mycket för synskadade.

3 kommentarer:

  1. Vi är en sammaslutning av 19 medlemsföreningar i Malmö som OXÅ är expertewr på tillgänglighet; HSO Malmö - Handikappföreningarnas SamarbetsOrganisation i Malmö, och vi har dessutom en del människor med andra fubktionsnedsättningar än "Tillgänglighetsgruppen i Malmö".

    HSO Malmö

    SvaraRadera
  2. Tillgänglighetsgruppen Malmö arbetar med tillgänglighet för alla med funktionsnedsättning
    Vi har utfört inventeringar för bland annat HSO Skåne med 38 samarbetsorganisationer och ca 40 000 medlemmar
    Om du i HSO Malmö känner att dina 19 samarbetsorganisationer inte blir hörda i dessa frågor så är ni alla välkomna att deltaga i Marschen för tillgänglighet Lördagen den 29 maj 2010
    Vi samlas utanför huvudbiblioteket. Marschen avgår kl 14.00.
    Färdväg: Regementsgatan, S Förstadsgatan över Davidhallsbron till Gustav Adolfs torg, Södergatan, Skomakaregatan och avslutar på Lilla torg med ett tal.

    Sverige är ett land som dagligen utestänger runt en miljon av sina invånare. 60 till 90 procent av butiker och andra inrättningar i svenska stadskärnor är helt eller delvis otillgängliga för den som har funktionsnedsättning.
    Det är inte okej!
    Sveriges nuvarande lagar och regelverk räcker inte till för att ändra den situationen. Därför behöver vi en lag som klassar otillgängligheten som diskriminering av människor med funktionsnedsättning.
    Det är vår förhoppning att ni ställer upp på detta och att vi alla hjälps åt att sprida denna information om Marschen för tillgänglighet

    Med Vänliga Hälsningar
    Tillgänglihetsgruppen Malmö

    SvaraRadera
  3. Tillgänglighetsgruppen får mer än gärna kontakta oss för en vidare samverkan/dialog, tack.

    Handikappföreningarna Malmö
    040-23 54 80

    SvaraRadera

Var på tiden att du lämna ett spår efter dig, tack, ifrån BUA :)