onsdag 17 februari 2010

Personliga assistenter åker på skattesmäll

Ett 80-tal personliga assistenter i södra Sverige misstänks ha fått svarta löner från sin arbetsgivare Charkas Assistans. Nu har samtliga dömts av Förvaltningsrätten i Skåne att skatta för pengarna. Flera riskerar dessutom åtal.

– Domstolen har helt och hållet gått på Skatteverkets linje, säger Gunilla Dencker Skoug, en av flera handläggare på Skatteverket i Ängelholm som deltagit i ett projekt att granska assistansföretagen i Sverige.

Ett av de bolag som Skatteverket specialgranskat är Charkas Assistans i Halmstad.

Bolaget, som har 250 anställda över hela södra Sverige, har specialiserat sig på att hjälpa funktionshindrade barn att få personliga assistenter.

Det har gått till så här: barnen har fått ersättning från Försäkringskassan för att anlita personliga assistenter. Eftersom många av barnen har omfattande handikapp och kräver mycket stöd har ersättningen från F-kassan varit stor, som regel flera hundratusen kronor om året. Pengarna har betalats till Charkas Assistans som därefter anställt barnens anhöriga, oftast föräldrar, som personliga assistenter.

Men lönerna har enligt Skatteverkets granskning varit anmärkningsvärt låga. I snitt har de anhöriga tjänat hundra kronor i timmen. Det har gjort att det blivit pengar över. Pengarna har Charkas Assistans kallat ”överbliven assistansersättning” och satt in på barnens/föräldrarnas bankkonto. Föräldrarna har därefter fritt kunnat disponera pengarna – i flera fall upp till ett par hundratusen kronor – utan att skatta för dem.

Men Skatteverket underkänner detta upplägg och menar att det egentligen är fråga om förtäckt lön. Nu har Förvaltningsrätten i Skåne prövat samtliga fall och givit Skatteverket rätt.
För föräldrarna handlar det om ordentliga skattesmällar. För de flesta handlar det om att Skatteverket räknar upp deras inkomster med mellan 100 000 och 300 000 kronor, men det finns exempel på personer som upptaxeras med över 700 000 kronor.

Dessutom krävs samtliga föräldrar på skattetillägg, en sorts böter för att de lämnat oriktiga uppgifter i sina självdeklarationer.

En del riskerar också åtal.

Sydsvenskan har varit i kontakt med en förälder som upptaxeras med knappt 80 000 kronor.
– Det är ingen rolig sits. Företaget sade att man kunde göra på det här sättet, jag fick intrycket att de hade kollat med en jurist. Men så var det tydligen inte, säger hon.

Sydsvenskan har förgäves sökt vd:n för Charkas Assistans för en kommentar.
(Artikel från Sydsvenskan)

Ja vad säger man: förjävligt eller inte?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Var på tiden att du lämna ett spår efter dig, tack, ifrån BUA :)