onsdag 10 februari 2010

Ikea Malmö Anmälda!!!

Jag blir så jävla förbannad. Japp, jag svär! Idag på jobbet fick jag av min kära kollega och skolkamrat reda på en händelse som hänt på Ikea i Malmö förra året. Det är först nu som media nappat på händelsen då det hamnat på DO:s bord (diskrimineringsombudsmannen). BUA var på Ikea för inte så länge sedan för att inspektera varuhusets tillgänglighet. Betyget blev mer ris än ros. Något som BUA lyfte extra mycket fram under vår inpektion var den bristande tillgängligheten i Ikeas lekrum, dit föräldrar i trygghet ska kunna lämna ifrån sina barn för att sedan kunna gå i lugn och ro i varuhuset. Detta ska gälla för alla barn, oavsett funktionsnedsättning eller inte!
Och självklart ska barnen få en möjlighet att ha det roligt i detta rum under sin vistelse på det "familjevänliga" Ikea!

En mamma har iallafall anmält Ikea Malmö till DO för att Ikea nekat hennes 5-åriga dotter i dörren. Flickan har ett kromosomfel och hade tidigare under året gjort en ryggoperation. Det som jag blir så TRÖTT på är att svaret mamman hade fått av Ikea var att det handlade om säkerhetsskäl. SÄKERHETSSKÄL! Återigen blir människor med någon form av funktionsnedsättning kränkta på grund av SÄKERHETSSKÄL! Kom igen! Räcker det inte att människor med funktionsnedsättning ses som säkerhetsrisk på flygplan, buss, tåg, i biosalonger med mera?! Räcker inte det? Nääää, nu är människor med funktionsnedsättningar en säkerhetsrisk i bollhus oxå! Och en 5-åring dessutom! Vad skulle hända? Mamman och flickans bror fanns där, och tror ni inte att mamman vet vad hon gör när hon lämnar in sin dotter för att leka i bollhuset? Nä, flickan är istället en säkerhetsrisk! För vem, för vad?!

Det tråkiga i detta fall är att Ikea på olika sätt försökt tysta ner storyn genom att erbjuda familjen lunch eller ge dom 20 000 spänn! Vad ska man säga? Jag hade fan inte heller tagit emot 15 köttbullar och 5 skitpotatis efter en sådan händelse. Var sitter respekten?

Som sagt, jag blir så trött! Nu hände detta innan BUA:s inspektion av lekrummet. Hade det sett annorlunda ut för den 5-åriga flickan om vi kommit med våra synpunkter tidigare?! Ingen aning...men fan alltså. Får jag höra att en 5-åring blir nekad att leka på grund av säkertsskäl igen, då jävlar. Ikea har inte bett flickan eller hennes familj om ursäkt.

Jag blir så trött! Blir inte ni?!

För att läsa om BUA:s inspektion på Ikea Malmö så sök i bloggens högermeny.
Läs hela artiklen från Sydsvenskan här: http://sydsvenskan.se/malmo/article628140/Barn-med-kromosomfel-fick-inte-leka-i-bollhavet.html

6 kommentarer:

  1. Jag tolkade inspektionen som resulterade i något väldigt positivt, där IKEA tog till sig synpunkterna och började åtgärda "brister". Hur mycket kan man kräva av ett företag egentligen? Är inte det typiskt att det alltid ska vara det stygga stora företaget mot den lilla människan?

    Är det bara jag eller är hela historien skriven från mammans perspektiv? Jag har svårt att tänka mig att IKEA skulle neka ett barn utan ett giltigt skäl. När ska man börja ta upp allt företaget gör som är bra. Deras samarbete med Rädda Barnen och Unicef till exempel. Det är få företag som är så familjevänliga som IKEA.

    SvaraRadera
  2. Tack för dina synpunkter!

    Inspektionen av oss var väldigt positiv när det rör tillgängligheten på Ikea, men den var absolut bristfällig på många punkter i både lekrum och matsal. Bristerna var så stora att det skulle bli mycket svårt att vara självständig som både barn och vuxen. Ikea ska vidta några åtgärder och BUA kommer att följa upp dessa. Det får inte glömmas bort, att dom ska åtgärda!

    MEN, att bli nekad i dörren på grund av vem man är, tar hårt. Att ärendet ligger hos DO är nog ett ganska så starkt bevis på vad som skett denna dag på Ikea för hela familjen. Ikeas skäl för varför dom inte släppte in flickan framgår väldigt tydlig. Ikea har bara inte förklarat varför flickan skulle vara en säkerhetsrisk. Om det nu var en sådan självklarhet att flickan nekas på grund av säkerhetsskäl, både av personal och chef, varför finns det då inget svar från dessa personer på följdfrågan om "varför"?

    Jag tycker absolut att det är bra att mamman står upp för det som hänt och för flickans talan. I artiklen framgår inte om flickan blivit "hörd" så det kan jag inte svara på. Men hallelulja att mamman kämpar för sitt barn, för hela familjen har utan tvekan blivit kränkta.

    Ikea är ett sådant stort företag att det bör ställas hårda krav när det gäller tillgänglighet och mycket annat. Om Ikea är så familjevänligt, varför är inte tillgängligheten bättre och varför hamnar ett ärende hos DO? Varför finns det sådana brister i ett nybygge som BUA själva varit vittne till? Fattas det utbildning och kunskap? Följer man verkligen handlingsplanen för handikappolitiken när det rör tillgänglighet inom Ikea? År 2010 är redan här. Det finns många frågor som man kan ställa sig, just för att det är ett sådant stort och känt företag.

    Ja, jag anser att Ikea är den stora stygga vargen i denna situation. Min avsikt och ilska rör inte hela Ikea och dess företag. Det återstår att se vad DO kommer fram till. Som tur är finns DO för den lilla människan när sådant här sker.

    Tack igen för dina synpunkter!

    SvaraRadera
  3. Hej
    För att man stödjer andra typer av verksamheter
    Innebär inte det att man kan behandla personer hur som helst
    Om du läser bloggen ser du att även andra mindre
    företag måste anpassa sig bl.a fixa ramper
    (Tror det var Tillgänglighets gruppen i Malmö)

    SvaraRadera
  4. Absolut. Håller med dig. Ska man komma undan bara för att man stödjer Rädda barnen och Unicef? Är det helt ok då att neka barn med funktionsnedsättning i dörren? All ära till Ikea som stödjer dessa, väldigt positivt. Ikea har dock gjort bort sig rejält...riktigt rejält. Oavett om dom stöjder 100 verksamheter, så har dom fortfarande gjort bort sig.

    Tack för din synpunkt!

    SvaraRadera
  5. Det här exemplet visar tydligt den rädsla som finns när det gäller det okända,säkerheten kändes osäker....
    Då är det ännu viktigare att det okända blir känt.
    Vi får kämpa för det!

    SvaraRadera
  6. Hej!

    Vill bara säga att det tydligen inte var en engångsföreteelse.

    http://www.foraldrakraft.se/rattigheter/pojke-som-har-autism-fick-inte-leka-pa-ikea.html

    Det verkar som om IKEA har allvarliga problem med att förstå rättigheter och mamman ska ha all cred för att hon vågar ta fighten med ett så mäktigt multinationellt företag. Det är KÄRLEK till sitt barn det!

    SvaraRadera

Var på tiden att du lämna ett spår efter dig, tack, ifrån BUA :)