måndag 1 februari 2010

Entré i Malmö, tillgängligt?

Att gå på Malmös gågator i all ära men att ha allt samlat under ett och samma tak är nog snäppet bättre för många. Varför? Jo, sitter man i rullstol eller använder sig av annat hjälpmedel är det väldigt skönt att undgå alla Malmös kullersten, trappor och andra byggda hinder. Med andra ord så underlättar det väldigt mycket att kunna ta sig till ett shoppingcenter om man har någon form av funktionsnedsättning. Entré, som blivit ett av Malmös största shoppingcenter, fyller snart ett år. Entré har, förutom två våningsplan med enbart shopping, också ett tredje våningsplan med ett antal restauranger, bio, lekland för barn, träningscenter och sportbar med bowling. Självklart vill BUA undersöka hur Entrés tillgänglighet egentligen ter sig!

BUA har på rundturen med sig Tomas Roos som är Entrés Technical manager.

Några utvalda viktiga aspekter rörande Entrés tillgänglighet:

Entrén, om man kommer utifrån, har en karuselldörr som är bred och som snurrar i lagom takt. Föredrar man vanliga dörrar finns detta bredvid med dörröppnare. Utanför entrén är det plant med stort utrymme. Själv föredrar jag att parkera i något av Entrés parkeringshus, på de två nedre planen. Här finns det gott om handikapparkeringar, vilket det finns ont om utanför shoppingcentret. Från parkeringshuset måste man ta någon av hissarna för att komma till den önskade våningen. För de gående finns rulltrappor som går hela vägen upp till våning tre. I parkeringshuset finns betalningsautomat i bra höjd med knappar och instruktioner som är tydliga och förståliga.

Hissarna är snabba (behöver inte vänta i all evighet) och rymliga så två rullstolar får plats utan problem. Hissarnas knappar har punktskrift för synskadade samt synliga siffror och hissröst som talar om på vilken våning man hamnat på. Hissarna har även en rörlig ”våningsskylt” som visar på vilken våning man är på, detta är mycket bra för människor med nedsatt hörsel.

Något som man ständigt lägger märke till på alla Entrés våningsplan är det speciella golvet. Golven består av svart, glansigt stengolv. Detta golv ställer till det för bland annat synskadade människor då det speglar sig riktigt rejält. Det är bland annat alla affärers skarpa lampor som speglar sig i golvet. Golvet behöver dock inte enbart ställa till det för synskadade utan även människor som inte har någon nedsatt syn kan ha problem när golvet speglar sig så som det gör.

De flesta restauranger på tredje våningen har tyvärr allt för höga diskar. Detta medför att det mesta som står på dessa diskar som brickor, bestick, tallrikar, glas, betalningsautomat med mera, inte går att nå om man till exempel sitter i rullstol. Det blir då även svårt att nå den mat man beställt. Då alla diskar är för höga är också alla drickautomater tyvärr för högt uppe. Ingen av oss i BUA gänget nådde den önskade drickan. Man får med andra ord be om hjälp eller så får man ta med sig egen dricka för att lösa problemet (precis som på Ikea). Tips: åk inte till Entré om du är törstig! I övrigt är det bra utrymme och svängrum vid alla restauranger.


Toaletter, finns enbart på tredje våningen. Dessa är stora, rymliga, lätta dörrar och tillgängliga invändigt med vask, spegel, toapappershållare med mera. Dock finns det trätrösklar vilket ställer till det för dem som inte kan ”hoppa över” med rullstol eller annat hjälpmedel. Sammanlagt finns det 3-4 stycken handikapptoaletter på tredje våningsplan.

Bowling och sportbar i ett. Låter väl härligt?! Sportbaren har bra utrymme men baren är tyvärr, precis som de flesta barer, alldeles för hög. En del matbord och stolar är uppbyggda på olika etapper, det vill säga har ett eller flera trappsteg. Men där finns även matplats utan dessa trappsteg. Upp till bowlingen finns en snyggt byggd träramp som är lätt att köra upp och ned för. Bowlingen har ett tiotal spelbanor och de banor längst ut är bäst att spela på om man använder sig av något slags hjälpmedel. Tillgång till ramp för bowlingklot finns, än så länge har dem dock bara en sådan ramp inne men ska beställa ännu en. Hanikapptoalett finns tillgänglig utanför baren och denna är stor och tillgänglig med vask, spegel, toapappershållare med mera, dock finns det även här trätröskel i vägen.

Biosalongerna fick BUA tyvärr inte tillgång att se men Entré har ett antal biosalonger där rullstolsplatserna är på första raden. Om man inte vill hoppa över i biofåtöljen kan man plocka bort två fåtöljer i mitten på första raden för att sitta kvar i sin egen rullstol. Första raden har lagom avstånd till bioduken i samtliga biosalonger. Biosalongerna har även tillgång till hörslinga.

Bristerna i tillgängligheten på Entré är tyvärr sådana brister som man ständigt stöter på, om man så bestämmer sig för att shoppa vid Malmös gågator eller i något av Malmö Stads andra shoppingcentrar. Men det som är så bra med just Entré är att verkligen de flesta affärer är samlade under ett och samma tak, man har tillgång till det mesta utan att stöta på trappor, trösklar eller tunga dörrar. Parkeringshus med bra parkeringsplatser underlättar också väldigt mycket då man i förväg vet att man kan ta sig in till den önskade platsen utan att till exempel att snö hindrar.

Något som BUA tycker är väldigt viktigt att Entré bör ändra på är bristerna vid samtliga restauranger. Möjlighet att beställa, hämta sin mat och ta dricka är mycket svårt. Detta medför att självständighet och självbestämmande mycket väl försvinner för människor med någon form av funktionsnedsättning. Tips till Entrés framtid: Enkla lösningar skapar möjligheter, för alla, inte bara för människor med funktionsnedsättning. Det finns något som kallas ”generell tillgänglighet” och detta innebär att man vid nybygge bör göra tillgängligheten generell – alla ska ha tillgång till lika möjligheter. Vem som helst, kan nämligen få någon form av funktionsnedsättning, när som helst. I morgon kan det vara du som sitter där i rullstol. Varför då inte göra ett nybygge tillgängligt från första början? Man sparar både pengar, tid och kraft. Tänk generellt!

BUA tackar Tomas och Entré för rundturen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Var på tiden att du lämna ett spår efter dig, tack, ifrån BUA :)