onsdag 11 november 2009

Han tjänade miljoner på assistansersättning!

Skatteverket upptaxerar drygt 90 personer, varav 15 bor i Kronobergs län, som är anställda av Charkas Assistans AB i Halmstad. De anställda är nästan uteslutande anhöriga till funktionshindrade barn där företaget är med och delar på assistansersättningen från Försäkringskassan.

- Den absoluta majoriteten av de upptaxera de är föräldrar till assistansberättigade men det finns även en del syskon och barn, säger handläggare Gunilla Dencker Skoug vid Skatteverket. Företagets specialitet är att hjälpa funktionshindrade barn och föräldrar med invandrarbakgrund att få sina ekonomiska rättigheter i form av assistansersättning. Ett exempel är ett par, boende i Växjö, som får pengar för att ta hand om sin funktionshindrade son. Såväl mamman som pappan är formellt anställda av Charkas Assistans som personliga assistenter för pojken. Båda har från bolaget fått lön med 80 kronor i timmen inklusive semesterersättning för inkomståret 2007. Totalt har föräldrarna redovisat inkomst med 203 000 kronor vardera. Men paret har kvitterat ut ytterligare 437 000 kronor som ”återbetalning för assistansersättning”. Skatteverket slår nu ned hårt på upplägget och poängen att assistansersättningen vid tillfället var skattefri för brukaren.

”Det är inte du som är berättigad till personlig assistans och du kan därför inte erhålla återbetalning av assistansersättning. Enligt vår bedömning utgör all utbetald ersättning från arbetsgivaren lön”, skriver Skatteverket i besluten om upptaxering av de personliga anhörigassistenterna.

Förutom upptaxeringen tvingas nu de aktuella föräldrarna betala straffskatt i form av 40-procentiga skattetillägg. Samtidigt som en lång rad anhöriga upptaxeras, får Skatteverkets granskning stor betydelse även för Charkas Assistans AB. Företagets inkomsttaxering höjs med 6,7 miljoner kronor. Dessutom höjs underlaget för arbetsgivaravgifter med drygt 12 miljoner, vilket medför ytterligare avgifter med 4 miljoner kronor plus skattetillägg. Företaget har hävdat att det varit en förhandlingsfråga hur mycket de anhöriga fått i lön respektive skattefri återbetalning av assistansersättning.

Artikel från Smålandsposten av Daniel Johansson

Farligt att tämja på de lagar som finns!
Xxxx Maddis

2 kommentarer:

  1. Sitter och samlar på mig några gamla fall pga de nya oärliga fallen som uppdagats i media senasten månaden. Tex flickan som pappan fått att ljuga om sin sjukdom som utkasserat ca 100 000 kr i månaden. Jag ska försöka skriva en uppföljningsrapport på vilka konsekvenserna blir för människor som lurar systemet. Det blir ett bokmärke för denna hemsida.

    SvaraRadera

Var på tiden att du lämna ett spår efter dig, tack, ifrån BUA :)