söndag 23 maj 2010

Nu behöver du inte ha egen dricka med dig när du besöker Ikea!

BUA och Malmös Tillgänglighetsgrupp besökte Ikea i Malmö december 2009 för att undersöka hur tillgängligheten såg ut i det gigantiska blå, gula varuhuset. Resultaten var skrämmande. Tillgängligheten var pinsamt bristfällig och därför stängde också varuhuset ut många människor som hade någon form av funktionsnedsättning.

BUA och Tillgänglighetsgruppen har självklart besökt Ikea igen för att inspektera vad som hänt sedan sist vi var på plats. Och Ikea har gjort det! Ikea har lyssnat och förändrat stora delar av de brister som fanns när det rör tillgängligheten. BUA och Tillgänglighetsgruppen träffar Tobias igen och han visar glatt oss de förändringar som gjorts i varuhuset. Och det är förändringar som underlättar mycket, för väldigt många! Tobias berättar också att samtliga av de förändringar som gjorts på Ikea i Malmö när det rör tillgängligheten kommer även att göras på andra Ikea varuhus.

Restaurangen:
Ni minns väl att man var tvungen att ha med sig egen dricka när man skulle besöka Ikea tidigare? Satt man i rullstol (eller var liten) kunde man omöjligt nå någon av drickan i varuhusets restaurang. Nu har Ikea plockat fram sågen och sågat av ställningen, vilket skapat en öppning så att det enkelt går att nå den dricka man önskar. Man har skapat öppning vid läsken, saften samt vid kaffet och teet. Med andra ord, slut med att behöva ha dricka i väskan när man besöker Ikea! Härligt!

Nu

Hissarna:
För hade Ikea långa stolpar framför alla hissknappar, endast en stolpe var kapad och Ikea har ju en del hissar! Stolparnas syfte är att skydda väggen för kundvagnar med mera. Dock tänkte man inte på att stolparna är i vägen för rullstolar eller rullatorer. Knappen gick inte att nå bakom den höga stolpen. Men idag har man kapat alla dem fula stolparna och vips, en synlig och tillgänglig knapp träder fram. Knapparnas pilar är också tillgängliga för blinda personer då pilarna känns som blindskrift.

Lekrummet för barn:
Ja, vad sa man innan om Ikeas lekrum? Mycket kritik kom fram då det inte fanns något tillgängligt i lekrummet för barn som har någon form av funktionsnedsättning. Borden var till exempel helt runda och det fanns ingen möjlighet att komma under bordet om man var barn och satt i rullstol. Inte heller var det bekvämt att sitta för de barn som saknade funktionsnedsättning. Idag har Ikea varit smarta att lägga på en ordentlig bordsskiva vilket skapar utrymme under bordet för alla små rullstolar. Även andra barn får det nu bekvämt för benen under bordet vilket också skapar bra sittställning. Precis så som det ska vara – bekvämt för alla. I lekrummet finns ingen handikapptoalett men Tobias berättar att man kommer att bygga handikapptoaletter inne i lekrummen vid andra nya Ikea varuhus. Handikapptoaletter är så klart ett måste för de barn som kräver extra utrymme när de besöker toaletten, så tummen upp för Ikeas nya tänk!

Då Nu

Skyltar:
Tidigare satt handikapptoaletternas skyltar fel och man gick lätt fel när det var dags att besöka toaletten. Nu sitter skyltarna där dem ska!

Säkerheten:
BUA fick varuhustes larm att skrika sist vi var på plats. Nu tog vi det lite lugnare och lät säkerhetsdörrarna vara stängda. Problem med utrymningsplasterna på Ikea är att det är galler utanför dörrarna. Och galler behövs för att underlätta när det snöar. Galler underlättar dock inte för rullstolar, rollatorer, barnvagnar med mera då hjulen lätt fastnar i gallret. Gallret finns kvar men Ikea har i alla fall satt upp skåp vid varje utrymningsdörr som innehåller varma och gosiga filtar (brandfiltar). Så sitter du i rulle och tvingas sitta och vänta på hjälp vid utrymning så kan du i alla fall värma dig gott under tiden. Men akta dig för gallret! För visst vill man inte fastna i någon nödsituation.
Man försöker idag komma på andra idéer istället för att använda sig av galler utanför utrymningsdörrarna. Vilket är framsteg bara det!

Vad glad man kan bli när saker och ting förändrats till något positivt. Ikea har tagit tag i stora delar av de problem som fanns i tillgängligheten och det ska dem ha stort beröm för. Visst så borde man tycka att tillgängligheten ska vara en självklarhet idag, kom ihåg, det är 2010 vi lever i. Tillgängligheten i samhället ska vara, ja just det, tillgänglig. Tyvärr är den långt ifrån det. Men titta på Ikea. Och fler i samhället som driver allmänna attraktioner borde kanske titta mer på Ikeas förändring. Det är trots allt inte svårare än så. Titta. Öppna ögonen. Förändra de små hindren som ställer till det för så många. Kappa onödiga stolpar eller på en ordentlig bordsskiva på det där jäkla bordet så att barnen kan skapa det dem vill med bekväm sittställning. Svårare än så är det inte.
Ja, jag lovar, svårare än så är det inte.

BUA och Tillgänglighetsgruppen tackar Tobias, Caroline och övriga Ikea för rundturer. Och tack för att ni nu underlättar för många av era trogna kunder.
Svar från Ikea:
Vi ser det som mycket positivt att besöket från Barn och Ungdomsassistans har lett till att IKEA-Malmö har blivit mer tillgängliga. Vår strävan är att vara tillgängliga för de många människorna som besöker oss och vi har fått värdefullasynpunkter från Barn och Ungdomsassistans, som vi nu har åtgärdat. De nya lärdomarna kommer vi även att ta med oss när vi expanderar och bygger nya varuhus.
Med vänlig hälsning
Tobias Bogefors
IKEA-Malmö

4 kommentarer:

  1. Det värmer att se hur stor skillnad ni och Tillgänglighetsgruppen gör för min dotter och andra som har rulle, eller andra funktionsnedsättningar.

    SvaraRadera
  2. Fantastiskt! Ikea är ju ett populärt ställe att åka till så tack för att ni var där och såg till att alla dessa brister uppmärksammades. Så underbart att Ikea tog till sig allt detta och gjorde förändringarna.Nu blir det ännu roligare att åka dit!

    SvaraRadera
  3. Ja det är kul när man verkligen tar tag i de brister som finns och ändrar till det bästa! Ikea ska ha stort beröm för det!

    Tack för era fina synpunkter!

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Roligt att se att positiva förändringar sker. Svensk Handel, som organiserar handelsföretag, arbetar aktivt med frågorna och det känns mycket bra att ett av våra stora medlemsföretag är en god förebild. Om många drar åt samma håll samtidigt kommer vi nog att få tillgängligare butiker för alla.
    Meta Troell
    Svensk Handel

    SvaraRadera

Var på tiden att du lämna ett spår efter dig, tack, ifrån BUA :)