fredag 18 september 2009

Tillgängligheten på Swedbank Stadion

När vi kom till Malmö Stadion så fick vi träffa en kille som heter Patrik Jandelin och är evenemangsansvarig och även ansvarig för tillgängligheten.
Värt att nämna är att Patrik har en anhörig som har ett funktionshinder, så det kändes som att han kunde ta till sig det vi hade att berätta mer.

Började med att kolla på handikapplatserna på andra våningen. Hissen som vi åkte upp i var inte jättestor, men man skulle kanske få plats med 2 manuella stolar. Jag tittade efter om en som är blind skulle kunna åka i hissen, siffrorna var rätt tydliga, de hade ingen blindskrift så man får mer känna efter siffrorna, så det hade man nog klarat av om man var blind, men tycker att de kunde ha haft en röst som säger vilken våning man är på och vilken man är på väg till.
Patrik berättade att det brukar vara ”hissvärdar” när det är match, men hade ändå varit bra med en röst. Kan även tycka om man har svår syn/blind kan det vara svårt att hitta till hissen.

Ur min synvinkel, då jag sitter i stol så var det en okej hiss, inte så stor, så om det är många rullstolar får man vänta och det kan ju vara negativt för det brukar vara många som använder hissen runt matchdagen.

När vi kom upp på andra våningen så fanns det ingen dörröppnare in till ens platser, dörrarna var inte jättetynga men är man svag så hade man inte fått upp den. Handikapplatserna på denna våning är väldigt bra och mycket utrymme mellan varje plats. Det fanns en handikapptoa precis i närheten så det är bra.
Det som inte var bra är att kiosken var i total fel höjd, man når inte alls upp och man kan inte se utbudet. Påpekade detta fel och Patrik har försökt att få den kiosken i rätt höjd, när bygget var på gång, men av någon anledning så har det inte hänt.
Då kan jag tycka att det är väldigt konstigt, att när man är inne på MFFs hemsida och letar sig vidare till ”För funktionshindrade” så står det att det finns specialanpassade kiosker med disken i rätt höjd……

Därefter så tog vi en titt på handikapptoan, där allt såg bra ut utom att det inte fanns en spegel i rätt höjd, det fanns en spegel men det finns inte en chans att man kan se sig själv, alldeles för högt!
Patrik insåg detta problemet och skulle fixa en ny spegel, så nästa gång man ser en match så får vi hoppas på att han håller sitt ord.

Sen gick vi vidare till tredje våningen, när vi gick ut från hissen märkte vi att det inte fanns någon skylt var handikapplatserna fanns… Ytterligare en dörr där det var svårt att komma in om man inte har någon med sig. Handikapplatserna var lika bra som på andra våningen, skillnaden är nu att man sitter på ena kortsidan, känns som att det är större yta och det är fler platser där.
Toan var en bit bort, så det är ju negativt. En annan sak som var negativ är att det inte var någon kiosk här, så om man vill ha något får man ta hissen ner…..
Vi fick även kolla VIP-resturangen, som var väldigt stort, och lätt att komma in med rullstol. Det som var negativt här att det inte fanns en enda bardisk som var i rätt höjd om man sitter i rullstol.

Kollade även in O´Learys, en restaurang som ligger precis vid huvudentrén. Det var lätt att komma in och rätt stor yta, men det återigen så var bardisken i fel höjd. Många av platserna som hade lite soffor och så, var det några trappsteg upp, så det finns inte en chans att koppla av i en soffa om man har rullstol. Då var man istället sitta vid borden precis där man kommer in, vilket är dumt om man fryser lätt, för dörren är nästan alltid öppen. Men deras handikapptoa var stor och de hade faktiskt en spegel i rätt höjd!

Överlag, efter att ha kollat tillgängligheten på Swedbank Stadion, så ser det bra ut men det finns vissa förändringar som skulle behövas göras. Vissa inte stora men så betydelsefulla.

Att få en kiosk i rätt höjd, för att vi som sitter lågt ska ju kunna se vad utbudet har att erbjuda och inte behöva sträcka på sina armar för att ta emot det man köper, skulle göra Swedbank Stadion till den bästa i hela Sverige och konkurrera bort alla stadion och alla arenor!

Värt att nämna är att under denna tiden som vi gick runt så var en kille från MFF bladet, som ville höra våra åsikter om tillgängligeten och sen ha det i MFF bladet som kommer ut imorgon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Var på tiden att du lämna ett spår efter dig, tack, ifrån BUA :)