fredag 18 september 2009

Intervju med Johan Dahlin

Nu i september fick vi från BUA tillfälle att träffa Johan Dahlin, MFF målvakt. Intervju teamet bestod av Meg samt Anne L från kontoret.

Anledningen till att vi tog kontakt med just Johan Dahlin var för att Johan uttryckte sig i en tidning (MFF bladet den 31 juli 2009) att han är intresserad av att arbeta med barn och ungdomar med olika typer av funktionsnedsättningar. Så vi från BUA ville såklart få reda på mer om Johan och hans tankar kring detta.

Intervjun började med lite allmän fakta om Johan där vi sedan snabbt kom in på ämnet om barn och ungdomar med funktionsnedsättning.

Johan är 23 år, uppväxt i Trollhättan. Bor i Malmö med sin sambo och hund, är på gång att byta bostad. Johan började spela i MFF i juli 2009. Jag frågade lite om varför han just blev målvakt och hur länge han har spelat fotboll. Svaren blev att han har spelat fotboll sen han lärde sig att gå, och anledningen till att han blev målvakt var för att han inte var tillräcklig snabb till att spela någon annan position.

Därefter kom vi in på barn och ungdomar med funktionsnedsättning, och varför han är intresserad av att arbeta med dem. Johan berättade att när han växte upp så hade han en kompis som hade någon form av funktionsnedsättning så det var första gången han fick kontakt med någon med funktionsnedsättning. Sedan nu när han spelar fotboll så berättade han att det fanns en kille, som har funktionsnedsättning, som brukade hjälpa till på träningarna och där fick han se hur personer med funktionsnedsättning har det och även denna killes livsglädje att få hjälpa till. Det var nu som Johan fick upp ögonen till att hjälpa barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Under sin fotbollskarriär har han träffat på många fans som har funktionsnedsättning och ju mer han träffade dessa barn och ungdomar dess mer ville han arbeta inom detta.

Frågade Johan lite om hur han skulle vilja jobba med barn och ungdomar med funktionsnedsättning, han kom fram till att han skulle kunna tänka sig att bli assistent eller någon typ av ledare, fungera som förebild.

Johan berättar att hans förebild är David Lega, beundrade hans motivation, träffade honom under ett träningsläger där David Lega berättade mycket om hans liv och sin träning. Här var det första gången som Johan såg på Paralympics (OS för funktionshindrade).

Sedan gick vi lite djupare in på om att han ville bli assistent, berättade så mycket som möjligt om BUA och även om vissa funktionsnedsättningar, för Johan berättade att han inte är så duktig inom detta område. Vi berättade även om lite olika sporter för funktionshindrade.
Ställer frågan om han har provat på någon sport för människor med funktionsnedsättning och svaret är nej….än så länge i alla fall. Han blev rätt intresserad av att prova rullstolsbasket och handboll så får väl se om vi kan snart får se Johan ute på planen och hans försök att klara av att manövrera en stol och en boll, samtidigt.
Här berättade Anne att det finns fotboll för människor med funktionsnedsättning, något som jag inte visste om så det var en nyhet för mig med.

Avslutningsvis av intervjun, frågade jag om Johan skulle kunna tänka sig att prova min rullstol mest så han får känna på det. Han tyckte att det var lite svårt men jag tyckte att han klarade det galant.

Vi ser också fram emot att Johan kommer att jobba lite för Barn&Ungdomsassistans
i framtiden.

Vi inom BUA skulle vilja tacka Johan för att han tog sig tid att träffa oss och hoppas på att träffa honom flera gånger!



1 kommentar:

Var på tiden att du lämna ett spår efter dig, tack, ifrån BUA :)