måndag 4 juli 2011

Viktig info

Kostnader för personlig assistans
Från den 1 juli 2008 gäller en del ändringar i lagen om assistansersättning (LASS). Ändringarna i lagen ska på ett tydligare sätt reglera vad assistansersättningen får användas till. De ska bidra till att assistansersättningen används på ett ändamålsenligt sätt och att ett redovisnings- och återbetalningssystem införs.

Bakgrund
Bakgrunden till ändringarna är att det har förekommit att assistansersättningen har använts till annat än det den är avsedd för. Det har inneburit att konkurrensen mellan olika assistansanordnare i vissa fall mer kunnat komma att handla om privatekonomiska aspekter än om kvalitet i assistansen. Ändringarna i lagen reglerar på ett tydligare sätt vad assistansersättningen får användas till. De ska bidra till att assistansersättningen används på ett ändamålsenligt sätt och till att förhindra missbruk.

Vad assistansersättning får användas till
Lagändringen innebär att utbetald assistansersättning bara får användas till köp av assistans hos någon som anordnar en sådan, t.ex. kooperativ, företag eller kommun, eller för att avlöna egna personliga assistenter.

Bestämmelsen innebär att den assistansberättigade köper tjänsten av assistansanordnaren. Betalningen för tjänsten blir då en intäkt i dennes näringsverksamhet som ska redovisas och beskattas enligt de förutsättningar som gäller för sådan verksamhet. Möjligheten för assistansanordnaren att upprätta klientmedelskonton i fråga om assistansersättning har därmed upphört.

För ersättningsberättigade som själva är arbetsgivare för sina personliga assistenter ska det ingå sådana kostnader som normalt har samband med anställningen och arbetsgivaransvaret.

Redovisning och kontroll
För att följa upp att den utbetalda ersättningen används till assistans bör Försäkringskassan begära att den ersättningsberättigade kan visa att ersättningen har använts på rätt sätt, dvs. använts för köp av assistans eller till lön m.m. för personlig assistans.

Återbetalning
Vidare innebär förändringen att en ersättningsberättigad som inte har använt hela assistansersättningen för att köpa assistans eller betala kostnader för personliga assistenter ska betala tillbaka den återstående delen till Försäkringskassan.

Information
Regeringen aviserade också i propositionen att Försäkringskassan ska få i uppdrag att i samarbete med andra berörda myndigheter och Sveriges Kommuner och Landsting genomföra en samlad informationsinsats om de nya reglerna för assistansersättningen till de berörda. Förutom de nya reglerna ska informationen visa syfte och mål med assistansersättningen samt vilka krav som ställs på arbetsgivare vid anställning av personliga assistenter.

Lagändringarna trädde i kraft den 1 juli 2008.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Var på tiden att du lämna ett spår efter dig, tack, ifrån BUA :)