tisdag 22 januari 2013

Miriam får inte spela teater.

Miriam Kroneld, 20, älskar att sjunga och dansa och efter gymnasiet fick hon en plats på Mosaik­teatern i Hammarby sjöstad. Men Tyresö kommun tycker att Miriam och andra med Downs syndrom ska hålla till godo med utbudet i Tyresö.


Miriam Kroneld tittar trotsigt rakt fram när hon berättar vad hon tycker om sin nya arbetsplats i Tyresö – en arbetsplats som hon kanske måste gå till resten av livet.
– Det är inte så kul faktiskt. Jag är ledsen och vill inte gå dit, säger hon.

När Miriam, som har Downs syndrom, slutade gymnasiet i våras trodde hon och hennes familj att det skulle bli lätt att hitta en daglig verksamhet där Miriam, som älskar teater, sång och dans, skulle trivas. Miriams lärare på Tyresö gymnasium tipsade om Mosaikteatern i Hammarby sjöstad och Miriam blev eld och lågor när hon besökte teatern där ungdomar på hennes egen utvecklingsnivå jobbar som skådespelare i olika teateruppsättningar.

Men Tyresö kommun hade andra planer. Efter sommaren fick familjen veta att det inte spelade någon roll om de ansökte om en placering utanför kommunen – de skulle ändå inte få det. Miriams föräldrar ansökte ändå och lovade att det inte skulle kosta mer än ett buss­kort och utgifterna för själva platsen på teatern.

Men svaret stod fast och gör det fortfarande och Miriam går till den dagliga verksamheten i Tyresö och vantrivs. Under hösten har familjen märkt att hennes tal försämrats och på morgnarna gråter hon och vill inte gå dit.
– Jag vet inte vad vi ska göra. Det är jättejobbigt för mig att tvinga henne, men hon måste vara någonstans på dagarna när vi jobbar. Men jag förstår att hon inte tycker att det är roligt för de andra i hennes grupp kan inte prata. Det händer inte så mycket, aktiviteter blir ofta inställda och de fikar mest, säger Miriams mamma Maria.

Enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade ska de som beviljas dagverksamhet garanteras goda levnadsvillkor. Enligt Miriams familj gör inte kommunens olika dagverksamheter det för Miriam.
– Vi har varit runt och tittat på allt, men inget passar hennes utvecklingsnivå. Det finns faktiskt grader av Downs syndrom och för henne är det inte utvecklande att baka, laga mat, torka bord och städa toaletter. Miriam kan så mycket mer, säger Maria.

Enligt Emanuel Mörk, ombudsman på FUB (För barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) hanterar Sveriges kommuner frågan om dagverksamhet väldigt olika.
– Det är helt godtyckligt om man får välja eller inte och det beror helt på vem man hamnar hos. I botten handlar det om att kommunerna vill fylla de egna platserna och att de ser det som dyrare att köpa en plats. För den enskilde är det oerhört svårt att få rätt, säger han.

Andreas Jonsson (M), ordförande i Tyresös socialnämnd medger att kommunens egna dagliga verksamhet inte alltid kan anpassas så att den fungerar ultimat för alla. Senare under året kommer dock en eventuell öppning då kommunen, enligt Andreas Jonsson, ska handla upp dagverksamhet enligt lagen om valfrihetssystem.
– Sedan är det är ju inte säkert att Mosaikteatern uppfyller kommunens krav för att godkännas som utförare, men vi hoppas att fler personers önskemål ska kunna uppfyllas efter upphandlingen, säger han.

För Miriam och hennes familj väcker beskedet en smula hopp, men de har ändå svårt att förstå kommunens stelbenta agerande och de ser det som att hon hamnat i lite av en kommunarrest.
– Det finns ju andra kommuner som säger ja. Och varför är det inte självklart att funktionshindrade ska få välja var de ska jobba när valfriheten är så stor för alla andra, säger Miriams syster Lilian.

Artikel från: Mitt i Stockholm 22 januari 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Var på tiden att du lämna ett spår efter dig, tack, ifrån BUA :)