Underbart värre med anpassade lekplatser. Kolla in artiklen nedan. Men försök inte hänga upp er på begreppet "handikappad". Tyvärr har dagens journalister inte fattat att ordet ska utmönstra! Jag har dock oxå svårt att fatta varför lekplatser inte från aldra första början byggs tillgängliga för alla. Varför måste det finnas "speciella lekplatser" när man faktiskt kan spara både tid och pengar med att bygga tillgängliga lekplatser på en gång, i alla kvarter runt om i Sverige. Både dumt och korkat. Om man har någon form av funktionsnedsättning, måste man åka till Lund då för att ha tillgång till en anpassad lekplats? Hade man tänkt ut tillgängliga lekplatser från början hade man lätt kunnat gå till lekplatsen runt hörnan i närheten av sin bostad. Men icke.
Men lite glatt är det väl att man till slut "kommer på" att bygga dessa "speciella lekplatser". Jag skulle tro att tanken om anpassad lekplats främst är tänkt utifrån ett barnperspektiv för barn som har någon form av funktionsnedästtning. Men glöm inte föräldrarperspektivet för de föräldrar som oxå har någon form av funktionsnedsättning. Men annars, trevlig läsning nedan!
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Lund. Nakna stolpar som pekar mot himlen. Varken golv eller tak på plats. Men snart kan lundaborna leka på Sveriges största handikappanpassade lekplats på Linero.
Beslutet att bygga den specialdesignade lekplatsen där rörelsehindrade och fullt rörliga barn kan leka på samma villkor, fattades av kommunfullmäktige redan i mars 2007. Enligt den ursprungliga tidsplanen skulle lekplatsen, som går under smeknamnet "Snäckan", stå klar under sommaren 2008. Men leken får vänta. Mer än ett år senare är lekplatsen fortfarande under konstruktion bakom Hugins väg på Linero.
– Vi fick flytta fram deadline så nu är vårt mål att vi ska vara klara senare i höst. Som det ser ut nu tycker jag att vi är hyfsat i fas, säger Lars Brobeck, parkintendent i Lunds kommun.
Varför är ni ett helt år försenade?
– Det tog en himla tid att komma i gång. Vi fick bara in ett enda anbud, men det företaget drog sig ur dagen innan vi skulle skriva kontrakt så då var vi tvungna att börja titta på andra lösningar, berättar Lars Brobeck.
Byggnationen sköts nu av två hantverkare i socialförvaltningens Kretsloppsgrupp, som i vanliga fall arbetar med bland annat parkskötsel och mindre reparationer. Innanför stängslet som omger lekplatsen ligger travar av tillsågade brädor och väntar på att bli fastskruvade.
– Det har varit mycket sågande och monterande i verkstaden, och nu är det dags att se till att allt passar ihop här ute, säger Bo Nilsson, hantverkare i Kretsloppsgruppen.
Till traditionella lekplatser köps färdiga moduler in och monteras upp. Men eftersom "Snäckan" är specialdesignad måste konstruktörerna själva göra alla ritningar, såga ut varenda planka och gjuta både beslag, skruvar och muttrar.
– Att bygga "Snäckan" innebär mycket mer jobb än att bygga en vanlig lekplats, det är också därför det drar ut på tiden. Min uppfattning är att ingen annan vågade ta det här jobbet eftersom det är så stort, säger Lars Brobeck.
Tanken med lekplatsen är att alla ska kunna leka tillsammans, oavsett förmåga att röra sig. Lekplatsen har formen av en uppåtgående spiral som är i lagom lutning för att kunna ta sig runt i rullstol. Längs spiralen finns olika stationer och på den högsta är man 1,80 meter över marken.
Enligt Lars Brobeck är "Snäckan" den enda lekplatsen i sitt slag i Sverige.
– I några kommuner i Stockholmsområdet har man jobbat lite med egen design och anpassade lekplatser. Men det finns ingen lekplats i den här storleken, säger Lars Brobeck.
Gungor, karuseller och en massa andra lekredskap finns redan uppsatta runt omkring själva lekställningen. Även fast lekplatsen fortfarande ser ut som en byggarbetsplats är parkintendent Lars Brobeck inte oroad för att spräcka tidsplanen, trots det ringa antalet hantverkare. Om vädret håller i sig tror han att lekplatsen står klar om någon månad.
– Grabbarna är rutinerade och har många års erfarenhet, men det kan dröja till våren 2010 innan alla detaljer är klara. Det ska också planteras en massa träd, buskar och lökar runt "Snäckan" för att skapa en mysig miljö. Sen blir det invigningsfest med pompa och ståt, säger Lars Brobeck
Artikel från Sydsvenskan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Var på tiden att du lämna ett spår efter dig, tack, ifrån BUA :)